logo

Istoric liceu

hermes

Colegiul Economic ,,Hermes” este situat în mediul urban, în municipiul Petroşani, judeţul Hunedoara şi este cea mai veche şi singura unitate şcolară din acest judeţ cu profil economic până în anul 1989. Are în dotare un internat şcolar cu 32 garsoniere şi o cantină cu o capacitate de 80 de locuri la mese.

S-a înfiinţat în anul 1948, cu denumirea de Şcoală de Comerţ, aşa după cum rezultă din cronologia alcătuită de Ion Velica în ,,Istoria Văii Jiului în date” (un exemplar se află la Muzeul Mineritului din Petroşani).
În cartea de muncă a primului director adjunct al şcolii – domnul Verzan Marin – prima însemnare este din 1 septembrie 1949, titulatura şcolii fiind înscrisă cu numele de Şcoala Profesională Comercială.
Şcoala a funcţionat până în 1952 în Petroşani, după care şi-a mutat sediul la Râmnicu Vâlcea. În această perioadă s-au pregătit vânzători produse alimentare şi vânzători textile – încălţăminte. Tot în această perioadă a funcţionat şi şcoala de gospodărie, unde s-au calificat bucătari şi croitori (un an de zile).

La 1 septembrie 1962 s-a înfiinţat la Petroşani, Grupul Şcolar Comercial – calificarea vânzători, cu durata studiilor de trei ani, iar din 1965 s-au pregătit atât vânzători, cât şi lucrători în alimentaţie publică (bucătari şi ospătari).

La 1 iulie 1975, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri 642/iulie 1975, această unitate de învățământ devine Liceu Economic de Contabilitate şi Comerţ.

În 1977 i se atribuie denumirea de Liceu Economic şi de Drept Administrativ, conform Decretului Consiliului de Stat privind organizarea şi funcţionarea învăţământului liceal din 12 iulie 1977.

În 1990, ca urmare a Ordinului nr. 8269 din 21.06.1990 al Ministerului Învăţământului, a luat fiinţă Grupul Şcolar Economico – Administrativ şi de Servicii, denumire care certifică faptul că, în cadrul unităţii, funcţionau atât clase de liceu, cât şi clase de şcoală profesională, domeniile economic şi servicii.

Titulatura de colegiu se obţine în anul 2002.
Începând cu anul şcolar 2009-2010, structura învăţământului liceal, în general şi a învăţământului profesional şi tehnic se schimbă, întrucât în urma Ordinului MECI nr. 3312 din 02.03.2009, se renunţă la Şcoala de Arte şi Meserii, iar din toamna anului 2009, pentru clasele a IX-a, planurile de şcolarizare prevăd locuri doar pentru liceu cu filierele: teoretic, tehnologic şi vocaţional, cu diverse forme de învăţământ: zi, seral şi frecvenţă redusă. Devenind liceu tehnologic, cu profilul servicii, domeniile de pregătire, stabilite prin anexele la acest Ordin MECI sunt:
• Economic;
• Turism şi alimentaţie;
• Comerţ.

În urma restructurărilor realizate de către Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara, începând cu anul şcolar 2010-2011, în cadrul Colegiului Economic ,,Hermes”, intră ca structură şi Şcoala Generală Numărul 7, cu clase de învăţământ primar şi gimnazial.

Începând cu anul şcolar 2013-2014, Şcoala Gimnazială numărul 7 obține personalitate juridică și nu mai este structură a Colegiului Economic Hermes ca urmare a Hotărârii Inspectorului Școlar General al I.S.J.- Hunedoara nr. 164/12.06.2013.

În prezent, la învățământul liceal, elevii sunt pregătiţi pentru următoarele domenii și calificări:
ECONOMIC
– Tehnician în activități economice
TURISM ȘI ALIMENTAȚIE
– Tehnician în turism intensiv limba engleză;
– Tehnician în turism
– Tehnician în gastronomie
– Organizator banqueting
COMERȚ
– Tehnician în activități comerț
– Tehnician în achiziții și contractări

La învăţământul profesional, cu clase și de învățământ dual, elevii sunt pregătiți pentru următoarele domenii și calificări:
TURISM ȘI ALIMENTAȚIE
– Bucătar
– Ospătar (vânzător) chelner în unităţi de alimentaţie
– Cofetar – patiser
– Lucrător hotelier
COMERȚ
– Comerciant vânzător

La învăţământul postliceal, elevii sunt pregătiţi pentru următoarele domenii și calificări:
TURISM ȘI ALIMENTAȚIE
– Agent de turism – ghid
– Asistent manager unităţi hoteliere
– Organizator de conferințe, congrese, târguri și expoziții
AGRICULTURĂ
– Tehnician activități de agroturism montan